När saker skadats vid anlitande av en flyttfirma 

När man flyttar vill man såklart att saker och ting ska komma fram i gott skick. Många väljer att anlita en flyttfirma för att sakerna ska hanteras på ett säkert sätt. Men hur försiktig man än är kan det vara så att något går sönder. Det kanske blir en repa i en möbel, eller så går något porslinsföremål i kras. Men hur går man tillväga om något skadats när man anlitat en flyttfirma? 

 

Vad gör man om något skadats? 

Om den flyttfirma man anlitat inte åkt från platsen ännu bör man säga till om skadan direkt. Se också till att dokumentera skadorna genom att till exempel ta bilder på dem. Har firman redan åkt bör man ringa eller maila till dem direkt. Bifoga gärna bilder på skadorna och förklara situationen. Företaget kan då be om att få komma ut och inspektera det som skadats. Hur som helst är det viktigt att du inte kastar det eller de skadade föremålen innan du fått klartecken från den flyttfirma du anlitat. Då kan du bli utan ersättning helt. 

 

Vilken ersättning kan man få? 

Hur stor ersättning du kan få för skadade föremål varierar. Om det är ett helt nytt föremål har du rätt till full ersättning. Hur mycket du får för äldre föremål varierar beroende på föremålets ålder och värde. Om den flyttfirma du anlitat inte vill ge dig kompensation eller om den är allt för låg kan du gå vidare med ärendet och kräva ersättning vid annan instans. I de flesta fall ger flyttfirmor och annat bra dock skälig ersättning. 

 

Hur fungerar det med försäkring? 

För att du ska få ersättning är det viktigt att du ser till att flyttfirman du anlitar har en försäkring. Det räcker inte med ett vagt muntligt besked om att försäkring finns utan be om att få saken på skrift och ta gärna kontakt med det försäkringsbolag din flyttfirma uppger sig ha och kontrollera att försäkring finns. Be gärna att få ut villkoren för att boka flyttfirma göteborg. I dem står det nämligen mer kring vilken ersättning du som anlitande kund kan förvänta dig vid sönderslagna föremål. 

 

Packa själv eller låta en flyttfirma packa? 

När du ska flytta kan du antingen välja att packa själv, eller så kan du överlåta arbetet åt flyttfirman du anlitar om de erbjuder en sådan tjänst. Fördelen med att packa själv är att du inte behöver ha någon annan som rotar bland dina saker och du vet var du packar ner samt när du gör det. När flyttfirman packar ska de göra det på ett sätt som bevarar sakerna i gott skick under transporten. När du har packat kartonger själv kan en flyttfirma säga att de inte står för eventuella skador om något går sönder. Det beror helt enkelt på att företaget inte kan garantera hur du har packat och skyddat dina saker. När det gäller saker som böcker och liknande brukar det dock inte vara större problem eftersom de inte är lika ömtåliga.