När du ska flytta köket från ett rum till ett annat

Har du ett litet kök men gott om svängrum i andra av husets rum? I så fall kanske du också funderar på om det på något vis går att flytta köket, hur man gör det, vad man ska tänka på och om det behövs några särskilda tillstånd. Att det går råder det inga tvivel om men det är ett stort projekt och det krävs att man planerar ordentligt. Här följer några viktiga tips att ta med på vägen för den som planerar att byta rum för köket.

Fundera över behov och önskemål

Inför en köksrenovering ska man alltid först och främst fundera på vilka behov man har. Vilka funktioner är viktiga och dessutom – vilken stil föredrar du? Ska man slå på stort och bygga ett nytt kök helt från grunden och inte bara genomföra en mindre köksrenovering har man många möjligheter med köksrenovering stockholm att få det som man vill men det innebär också många svåra val.

Gör en lista över dina behov så har du en bra utgångspunkt. Gör också en lista över önskemål kring olika saker, så som färger, finesser och annat som är önskvärt men kanske inte helt nödvändigt. I slutändan kommer du märka vad det finns utrymme för och inte.

Planera noggrant

En köksrenovering kräver alltid noggrann planering men kanske allra helt i dom fall där man planerar att renovera köket med snickare i järfälla. Det är viktigt att man mäter upp rummet till punkt och pricka och att man skissar och ritar på olika förslag för att kunna föreställa sig hur det kommer att bli. Ett bra tips i det här läget är att vända sig till någon som är expert på just köksrenovering, och som kan hjälpa dig både med att skissa och planera och tänka inför andra betydande moment i renoveringen.

Kökets nya läge

Den som planerar att flytta köket när det blivit dags för en köksrenovering, eller snarare ett köksbygge, har förmodligen redan en annan plats i åtanke. Det är dock viktigt att man kollar upp att det finns rätt förutsättningar på den platsen man har tänkt sig för att resultatet ska bli bra, korrekt och funktionellt.

Kanske kommer du behöva sätta in fönster, dörrar, flytta på väggar eller något annat och då blir projektet plötsligt ännu större och mer tidskrävande. Vet du inte exakt vad du ska kolla efter kan det vara klokt att anlita en kunnig hantverkare för att få hjälp att se ad som är möjligt och inte.

Behövs bygglov?

Du kommer inte att behöva något bygglov för att flytta köket i samband med en köksrenovering men däremot kan du eventuellt behöva göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i din kommun.

Detta behövs i dom fall man ändrar planlösningen i bostaden avsevärt, om ombyggnationen kan påverka konstruktionens bärighet eller om man behöver göra förändringar i vatten- och avloppssystem samt ventilationssystem. Eftersom man behöver både vatten, avlopp och fläkt i ett kök är det alltså troligt att en bygganmälan kommer att behöva göras.